Владан Матић

Заумнаути или истраживачи заумног



Подножје Ртња, 2021.

Седе на трему куће у Врмџи. После супе од печурака пију траварицу од локалног биља.

Чују гласове из давних времена са истог овог места.

Гласови су испрва тихи, и као да долазе из дна врта и оближњег шумарка. Примећују, а то је још чудније, без чуђења, да знају коме ти гласови припадају и из ког времена долазе.

Прво што чују је:

”Склањајте се, долазе Немци!” Година је 1941: човек који се зове Станоје утрчавау село, у подножју Ртња. На дну падине појављују се немачка борна кола која прати вод војника са ”Шмајсерима”.

Онда је 1915. година, и чобанин Радоје узвикује: ”Долазе Бугари!”, трчећи кроз шуму из правца Ртња.

А 1812 године, Радојев аскурђел Милован виче: ”Беж’те, ено Турака!”, утрчавајући задихан у село, истим путем који води из правца Ртња.

Онда задремају.

Небо је прекривено облацима, оморина је, као пред кишу.

Пред њима се сада простиру исти ови предели прекривени непознатим селима, кулама, и путевима.

1197. је година, они седе у трпезарији куле док напољу бесни олуја. Кроз прозор се види шума која сеже све до подножја планине. ”Кнеже, ето Крсташа!”, задихан у трпезарију утрчава пехарник Вукан.

530: Писар Константин трчи низ падине Ртња. У журби да дигне узбуну, не зна да ли су коњаници које је видео на рубу шуме Словени или Авари. Место на које сада улази је дрвена тврђава на узвишици по чијим зидинама од балвана стоје као укопани ромејски војници.

117 п.н.е.: ”Долазе Римљани!” узвикује Филип, македонски пастир, трчећи ка селу у подножју Ртња.

320 п.н.е: ”Долазе Грци. Морамо да се спремимо за борбу.”, каже старешина келтског племена Рнити, које живи у подножју планине. Планина има облик огромне пирамиде. Испод ње је пут који води ка Сингидунуму.

460. п.н.е.: У подножју планине, крај потока, три трибалска дечака играју игру врузд. Дотрчава њихова другарица Мрина. Једва долази до даха, и саопштава им да са севера долазе Келти.

Много, много раније: ”Мама, мама, долазе Винчанци!”, виче дечак Вргд трчећи задихан низ падину Ртња. Он живи у петоугаоној кући у којој су по угловима олтари са киповима риболиких бића.

Још раније: Река непрестано нараста, и Велики риболовац сазива цело Веће рибара да им саопшти како сви знаци говоре да морају да се селе на југ. Градећи насеље, касније познато као Лепенски вир, сећали су се планете свог порекла и брода који је овамо донео њихове претке. А место где се брод спустио, и одакле су дошли на обале велике реке, била је планина.

Ртањ.

На Растку објављено: 2021-11-10
Датум последње измене: 2021-11-10 19:59:29
Спонзор хостинга
"Растко" препоручује

IN4S Portal

Плаћени огласи

"Растко" препоручује