NovostiPretragaO projektuMapa projektaKontaktPomocProjekat Rastko English
Projekat RastkoLingvistika i filologija
TIA Janus

Влада Републике Србије
Биро за комуникације

Ћирилица - стандардно писмо српског језика

• Постигнут је консензус о српској културној плaтформи • Основано Национално веће за српски језик и писмо • Влада Србије у потпуности подржава деловање Већа •

Извор

Београд, 27. марта 2003. - Постигнут је национални консензус да стандардно писмо српског језика буде ћирилица, речено је на првој конференцији за новинаре Националног већа за српски језик и писмо, са које је Танјуг известио.

Веће је као стручно тело основано у децембру 2002. године и прикључило му се више од стотину установа, укључујући Вукову задужбину у којој је организован разговор о досадашњим резултатима рада и текућим подухватима.

Србислав Букумировић је објаснио да је Одбор за писмо Вукове задужбине, којим председава, био иницијатор оснивања Већа, јер већ десет година ради на укључивању ћирилице у савремене технологије.

Заменик министра за културу у Влади Србије, Јован Деспотовић, је изјавио да влада у потпуности подржава деловање Већа јер сматра да се ћирилица мора неговати као једно од важних обележја националног идентитета. Он сматра да је сада прави час да се покрене питање ћирилице јер се пише нови Устав Србије.

Представница Конгреса српског уједињења, Славка Драшковић, говорећи у име дијаспоре, истакла је да Конгрес у потпуности подржава иницијативу да се ћирилица стави у први план јер је била потиснута. Она очекује да држава пружи пуну подршку да се ћирилица заштити и примени у информатичкој технологији.

"Мајкрософт" је упутио писмо у коме се наводи да ће кроз неколико месеци понудити нови софтвер за наше тржиште који ће уз латиничну понудити и ћириличну верзију.

Веће сматра да је то резултат акције коју су покренули његови чланови - Пројекат "Растко", Стручна група "Наше писмо", Удружење "Ћирилица" и други који су сакупили 14.000 потписа на петицију упућену "Мајкрософту".

Координатор Већа за академску заједницу Синиша Рудан је обавестио новинаре да су неки факултети упутили и засебне петиције а да је петицију Већа потписало 117 универзитетских професора и да је на Универзитету укупно прикупљено 5.700 потписа.

Председник Пројекта "Растко", Зоран Стефановић, најавио је да ће Веће на сајтовима својих чланова понудити бесплатан софтвер за примену ћирилице и да ће објавити "Белу књигу српске локализације" за домаћу и страну употребу. Веће ће дати помоћ међународним и домаћим установама за стандардизацију у примени српских стандарда, рекао је Стефановић.

Такође, Веће ради на електронским речницима у којима се дају српске верзије туђица и они ће бити доступни на свим сајтовима чланица и стално ће бити допуњавани. Чланови Већа верују да ће својим деловањем спречити даље растакање српског језика и увести ћирилицу на велика врата у свет информатике.

Биро за комуникације Владе Републике Србије
Емаил: ooc@srbija.sr.gov.yu

// Пројекат Растко / Филологија и лингвистика //
[ Претраживање | Мапа | Контак | Помоћ ]