NovostiPretragaO projektuMapa projektaKontaktPomocProjekat Rastko English
Projekat RastkoLingvistika i filologija
TIA Janus

др Александар Б. Недељковић
Председник Српског друштва за научну фантастику

Говор на конференцији за штампу Националног већа за српски језик и писмо

Вукова задужбина, Београд
26. марта 2003.

Поздрављам овај скуп, у име Српског друштва за научну фантастику. Као организација која, по својој природи и већ по самом свом називу, гледа много више у будућност него у прошлост, Српско друштво за научну фантастику верује да је за будућност српског (и сваког другог) народа битно да свој језик и културу успешно развија путем компјутера и Интернета, а то значи и да има одговарајуће стандардизоване алате, дакле: тастатуре, оперативне системе, програме, и, изнад свега, стандардизован кодни распоред подржан великим богатством одличних фонтова. Без тога нема успешног закорачивања у српску будућност.

Зато смо поносни што смо потписивањем Повеље о српском језику и писму у XXI веку колективно учлањени у Национално веће за српски језик и писмо.

Имамо и два предлога. Треба организовати националну конференцију о будућности Српства, али уз један категоричан услов на који би сви учесници унапред добровољно пристали и строго се обавезати да ће га онда и поштовати, а то је: да током читаве конференције, у сваком свом припремљеном говору и свакој дискусији много више од половине времена посвете БУДУЋНОСТИ, много мање од половине времена САДАШЊОСТИ, а о прошлости да не кажу апсолутно ни једну једину реч, чак ни уметнуту реченицу, дигресију, “фусноту”, “најкраћу назнаку”, ни алузију, апсолутно ништа.

Наравно, лако се може упутити примедба да је за корисну дискусију о будућности једног народа неопходно да се прво добро познаје његова прошлост; то је несумњиво тачно. Али, било је, и треба да буде, још много конференција и разговора о прошлости Срба; ваљда се о тој теми већ поприлично рекло, и нека се још много више каже. А та једна национална конференција, само једна, била би замишљена тако да се на њој, уз добронамерну и добровољну самодисциплину учесника, говори о БУДУЋНОСТИ. Ако је желимо, ако хоћемо да је имамо, онда хајде да се једног дана окупимо и да говоримо о њој, о будућности.

Други је наш предлог, да се оснује Институт за футурске студије, у коме би се на научном нивоу проучавале различите путање којима би се могла кретати будућност српског народа, дакле, шта ће се у будућности дешавати са српским језиком и писмом, културом и уметношћу, науком, економијом, па, зашто не, и политиком; свеукупно, са српским народом у Србији и ван ње.

Нама који се бавимо српском научном фантастиком то је сасвим природан начин размишљања, ми тако размишљамо сваки дан.

То су дакле наши предлози. У име Српског друштва за научну фантастику, ја вас поздрављам.

Председник Српског друштва за научну фантастику,
др Александар Б. Недељковић, проф.


// Пројекат Растко / Филологија и лингвистика //
[ Претраживање | Мапа | Контак | Помоћ ]