Група 8

Текст Г8 за мировни план између NATO-а и СР Југославије, одобреног у Скупштини Србије (3. јун 1999)

Текст усвојеног „документа за постизање мира“, подељен посланицима Скупштине Србије. Текст су у Београд донели међународни посредници, фински председник Марти Ахтисари и специјални изасланик руског председника Бориса Јељцина, Виктор Черномирдин.

Да би се кренуло према решењу косовске кризе, треба да буде постигнут споразум о следећим принципима:

  1. Тренутно и проверљиво окончање насиља и репресије на Косову.
  2. Проверљиво повлачење са Косова свих војних, полицијских и паравојних снага према брзом временском распореду.
  3. Распоређивање на Косову под окриљем УН, ефикасних међународних цивилних и безбедносних присустава, која ће деловати као што то може да буде одлучено на основу главе 7. Повеље УН и способних да гарантују испуњење заједничких циљева.
  4. Међународно безбедносно присуство, уз суштинско учешће NATO, мора бити распоређено под уједињеном командом и контролом и овлашћено да успостави безбедно окружење за цело становништво на Косову и да олакша безбедан повратак свих расељених лица и избеглица својим домовима.
  5. Установљавање привремене администрације за Косово, као дела међународног цивилног присуства, о којој ће одлучити Савет безбедности УН, под којим ће народ Косова моћи да ужива суштинску аутономију унутар СРЈ. Привремена администрација ради обезбеђења прелазне управе, за време док се успоставља и надгледа развој услова за миран и нормалан живот за све становнике Косова.
  6. Након повлачења, једном договореном броју југословенског и српског особља биће дозвољено да се врати ради обављања следећих дужности:
    • веза са међународном цивилном мисијом и међународним безбедносним присуством,
    • обележавање и чишћење минских поља,
    • одржавање присуства на местима српске баштине,
    • одржавање присуства на кључним граничним прелазима.
  7. Безбедан и слободан повратак свих избеглица и расељених лица под надгледањем UNHCR и неометан приступ хуманитарних организација Косову.
  8. Политички процес усмерен према постизању привременог политичког оквирног споразума којим се обезбеђује суштинска самоуправа за Косово, уз пуно узимање у обзир споразума из Рамбујеа и принципа суверенитета и територијалног интегритета СРЈ и других држава у региону, као и демилитаризација ОВК. Преговори између страна око решења не би смели да одложе или ометају успостављање демократских самоуправних институција.
  9. Свеобухватан приступ економском развоју и стабилизацији кризног региона. То ће укључити спровођење Пакта стабилности за југоисточну Европу уз широко међународно учешће ради даљег унапређивања демократије, економског просперитета, стабилности и регионалне сарадње.
  10. Прекид војних активности ће захтевати прихватање горе изложених принципа, уз истовремену сагласност са другим претходно идентификованим тражењем елемената који се прецизирају у доњој фусноти.

Затим ће бити брзо закључен Војно-технички споразум којим ће, између осталог, бити прецизирани додатни модалитети, укључујући и улогу и функције југословенско/српског особља на Косову.

Повлачење:

Поступак повлачења, укључујући и фазни, детаљан временски редослед, као и обележавање тампон зоне у Србији, иза које ће се снаге повући.

Особље које се враћа:

  • опрема за особље које се враћа
  • делокруг њихових функционалних одговорности
  • временски распоред њиховог повратка
  • одређивање географских зона њиховог деловања
  • правила која руководе њихов однос са међународним безбедносним присуством и међународном цивилном мисијом.

Текст садржи фусноту која гласи:

Други прелазни елементи:

  • Убрзан и прецизан временски распоред за повлачење који значи, нпр. седам дана за окончање повлачења, извлачење наоружања ПВО ван зоне међусобне сигурности од 25 километара, у року од 48 сати.
  • Повратак особља ради обављања четири горе наведене функције биће извршен уз синхронизацију међународног безбедносног присуства биће ограничен на мали договорени број (стотине, а не хиљаде).
  • Суспензија војних дејстава ће се догодити након отпочињања повлачења које се може проверити.
  • Расправа о војно-техничком споразуму и његово постизање неће продужити претходно утврђено време за повлачење.
Први пут објављено: 1999-06-03
На Растку објављено: 2007-11-18
Датум последње измене: 2007-11-17 22:11:04
 

Пројекат Растко / Косово и Метохија