О раду Задужбине

Издаваштво:

Задужбина објављује Сабрана дела Владете Јеротића у четири кола, у сарадњи са ИП Ars libri.

До краја 2007. године je објављено проширено Прво коло, као и први пут објављено Треће коло Сабраних дела Владете Јеротића.

Прво коло – религија

  1. Повратак оцима
    I-01.jpg
    Повратак оцима је кључна књига Јеротићевог целокупног дела јер означава почетак повратка учењу хришћанских отаца и у савремени српски духовни и интелектуални живот. Уз уводно слово патријарха српског г. Павла и предговор владике јегарског Порфирија, ову књигу сачињавају три појединачна наслова: Учење св. Јована Лествичника и наше време , Учење св. Исака Сирина и наше време и С в. Марка Подвижника и наше време.
  2. Старо и ново у хришћанству
    I-02.jpg
    Књига Старо и ново у хришћанству је, на одређени начин, запостављена у савременој рецепцији Јеротићевог стваралаштва. Она, међутим, пружа подробне одговоре на данашња честа питања: Хришћанска вера и реинкарнација, Магија и хришћанство, Паганство и хришћанство...
  3. Хришћанство и психолошки проблеми човека
    I-03.jpg
    Јеротићев уџбеник за студенте Богословског факултета у Београду, у оквиру предмета, Пастирка (пасторална) психологија и медицина Х ришћанство и психолошки проблеми човека , давно је превазишао своју основну, и важну, намену, као што су и његова дводеценијска предавања на истом факултету била посећивана од бројних младих боготражитеља. Књига је допуњена Азбучником важнијих појмова, лепим уводом у Јеротићев новоуспостављени и већ доказани систем схватања појмова.
  4. Индивидуација и (или) обожење
    I-04.jpg
    Оригинални, али и кључни, Јеротићев став, који и надаље изазива разнолика реаговање савременика, интегрално је исказан у књизи Индивидуација и (или) обожење . У питању је, наиме, суштина Јеротићевог теолошко-филозофског става да постоји извесни паралелизам између хришћанског процеса обожења и Јунговог процеса индивидуације.
  5. Мудри као змије, безазлени као голубови
    I-05.jpg
    Библијску реч из Матејевог јеванђеља: Будите мудри као змије а безазлени као голубови, Јеротић у овој књизи тумачи преносећи објашњење патријарха Павла: „... развијајте своје умне способности све више, под условом да паралелно у себи развијате доброту. Но ум је хладан, а доброта топла, али слепа. Стога су нам потребни и ум и доброта, да једно другом држи равнотежу, да ум не пређе у злоћу, а доброта не пређе у глупост“.
  6. Приближавање Богу
    I-06.jpg
    „Моја нова књига Приближавање Богу настављање је мојих вишегодишњих размишљања и доживљавања у тражењу и откривању воље за смислом, коју сматрам, заједно са бечким психијатром и философом Виктором Франклом, основним покретачем сваке људске делатности“, пише Јеротић у предговору овој књизи, чиме и даје заједничку основу бројним текстовима који је чине. Издвојимо следеће: Неуспеле комуникације међу људима, Кривица, осећање кривице и грех, Здраво и болесно у религиозном доживљају, Рат и православље...
  7. 120 питања и 120 одговора из хришћанске психотерапеутске праксе
    I-07.jpg
    Деценијама одговарајући на бројна питања на трибинама широм наших крајева, Јеротић је разрешавао многе личне, болне и презначајне преокупације својих верних читаоца. Књига 120 питања и 120 одговора из хришћанске психотерапеутске праксе резултат је одабира најинтересантнијих изречених питања и савремених (а не тадашњих) Јеротићевих одговора на њих али и најбољи преглед Јеротићевог целокупног рада подељеног у поглавља: Психологија, психотерапија, Богословље (теологија), Између психологије и богословља, Хришћанство, Срби, српски народ и Антропологија.
  8. Духовни разговори
    I-08.jpg
    Како замишљам да бих разговарао са владиком Николајем Велимировићем данас , основни је текст у овој књизи, али, временом, како се гасе духовници по нашим манастирима, ово би била и јединствена прилика да савремени, посебно млађи хришћанин, чује и аутентичну реч оца Тадеја, оца Јустина Дечанског и Савиначког, оца Јулијана, игумана Студенице, митрополита Антонија Блума...
  9. Психолошко и религиозно биће човека
    I-09.jpg
    „Драги читаоче, у твојим рукама се налази несвакидашња, драгоцена књига, из пера научника који и сам, у броју наших признатих и угледних стваралаца, представља ретку и необичну појаву...“, пише епископ Иринеј Бачки у предговору Јеротићевој књизи Психолошко и религиозно биће човека , што представља и најбољу препоруку за ово дело.
  10. Вера и нација
    I-10.jpg
    Да ли постоји зрелост народа, О верском фундаментализму данас, Сложена и противречна личност Николаја Велимировића, Православље и запад... само су поједина од питања на која Јеротић одговара у књизи под насловом Вера и нација .
  11. Само дела љубави остају
    I-12.jpg
    Објављујући овај зборник текстова „првенствено осмишљених нашом православном вером“ Јеротић у кратком предговору поручује: „С молитвом у срцу обраћам се Богу да Његов благослов почива над овом књигом: прислонио сам се наслову Само дела љубави остају , у дубоком хришћанском уверењу, и доживљајном и сазнајном, да је заиста тако и са ове и са оне стране...“
  12. Божанска и људска мудрост у Давидовим псалмима
    I-11.jpg
    Тумачећи Давидове псалме у својој књизи Божанска и људска мудрост у Давидовим псалмима , Владета Јеротић је у традицији оваквог начина комуницирања са Светим писмом у европској литератури али је и у складу са најбољим сопственим настојањима да данашњем читаоцу приближи вечну важност и савременост и ове хришћанске ризнице мудрости.
  13. Старе и нове мрвице из православних манастира
    I-13.jpg

    У књизи Старе и нове мрвице из православних манастира привилегован читалац ће моћи да упозна један нови, личнији, дневнички рукопис Владете Јеротића. Ови записи су настали на путовањима и посетима манастирима којима је Јеротић, са својом супругом Јеленом, водио најпре педесетих година а затим у у последњим двема деценијама прошлог века.
  14. Претече хришћанства (Лао Це и Будизам)
    I-14.jpg
    Књига Претече хришћанства представља јединствено издање двају Јеротићевих појединачних наслова: Лао Це - начела Таоа и Будизам и хришћанство . У овој књизи аутор износи своју тезу о везу старих религија са хришћанством, исказујући изузетно познавање ових учења.
  15. Савременост руске религиозне философије
    I-15.jpg
    Књига Савременост руске религиозне филозофије , сем што представља сажет и основан водич кроз ову многима интересантну али недовољно познату област, значајна је и као извор за тумачење заснованости Јеротићеве посебне религиозно-филозофске мисли. У књизи су заступљена учења следећих знаменитих руских мислиоци: Владимира Соловјева, Николаја Фјодорева, Достојевског, Николаја Берђајева, Василија Розанова, Дмитрија Мерешковског, Павла Евдекимова.
  16. Премудрости Соломонове
    I-16.jpg

    Превод библијске књиге Премудрости Соломонове , који је начинио митрополит Амфилохије Радовић својим тумачењима обогатио је Владета Јеротић, прикључујући свој текст Човек и његов кушач.

Друго коло – медицина

  1. Човек и његов идентитет
    Шта стварно значи бити зрела личност?
    Избор партнера, случајност или законитост?
    Инфаркт и психа
    Психоанализа и јога
    Ово су само нека од питања које је у поглављима Психолошко-психијатријски проблеми данас , Љубав и сексуалност , Телесне болести и психа и Источни-западни ветар књиге Човек и његов идентитет , постављао себи као теме Владета Јеротић пре три деценије. Њихову актуелност доказују бројна поновљена издања вероватно најпопуларније књиге академика Јеротића.
  2. Психоанализа и култура
    У једном од својих кључних дела, књизи Психоанализа и култура , Владета Јеротић, на самим почецима свога рада, разматра основна питања односа психоанализе и мита, психоанализе и религије, психоанализе и парапсихологије, психоанализе и културне антропологије, као и психоанализе и стварања.
  3. Болест и стварање
    Зачетак рада на патографским студијама Владете Јеротића представља књига Болест и стварање . Свестан да се не само дело него и уметници лично опиру оваквом аналитичком приступу уметничкој творевини, Јеротић и упркос томе, користећи заметна знања из психоаналитичких студија, посебно Карла Густава Јунга, без узмицања и као први у нашој књижевној есејистици, наступа у анализи дела Франца Кафке, Хермана Хесеа, Ежена Јонеска...
  4. Мистичка стања, визије и болести
    У књизи Мистичка стања, визије и болести Владета Јеротић разоткрива нека од важних питања ове области, као што су суштинска објашњења визија, екстаза, транса, преобраћења (конверзије), али и упућује на могућност објашњења визија и мистичких стања, на везе између визија и дроге, на плодотворност односа стваралаштва и мистике... У последњем поглављу аутор се бави депресијама, психопатијама и епилепсијом.
  5. Неуроза као изазов
    Књига Неуроза као изазов Јеротићев је креативни дуг његовим учитељима, Владимиру Вујићу и Владиславу Клајуну, чијим сенима је и посвећена. Сачињавају је следећа поглавља: Теорија и пракса психотерапије, Примена психотерапеутских учења на свакодневни живот, Велики лекари психотерапеути. Последње поглавље се бави односом Фројда и Јунга.
  6. Неуротичне појаве нашег времена
    Основ књиге Неуротичне појаве нашег времена чине предавања која је далеке 1981. на Коларчевом универзитету одржао академик Јеротић. Шест Јеротићевих тадашњих предавања била су изречена на теме: Патологија духа времена, Породичне неурозе, Неурозе брачних парова, Сексуалне неурозе, Неурозе органа и психосоматске болести и Неурозе услед одвајања . Тим предавањима, која нису изгубила на актуелности, у овом, новом издању, придодато је пет текстова, одређене психолошко-хришћанске тематике.
  7. Личност наркомана
    Књига Личност наркомана састоји се из две раније објављене Јеротићеве студије: Дрога у разним културама и Личност младог наркомана. У првој студији аутор доказује да су у старим цивилизацијама познавали употребу разноврсних опојних средстава, али да су она примењивана у уском кругу, контролисано и са одређеном сврхом. Изум новијих времена је данашња (зло)употреба дрога, за коју аутор има разумевања, пошто сматра да је дух савременог доба – наркомански, али нема оправдања – јер доказује да је ствар избора личности којим ће путем у том времену кренути.
  8. Психотерапија и религија
    Најновија књига Владете Јеротића Психотерапија и религија крунско је дело сигурно најзначајнијег савременог световног религиозног филозофа. Дело Психотерапија и религија је избор кључних чланака које је академик Јеротић написао током последње деценије свог најплоднијег рада у овој области.
  9. Психодинамика и психотерапија неуроза
    Обимна књига Психодинамика и психотерапија неуроза двојице аутора, иначе врхунских стручњака, Владете Јеротића и Милана Поповића, представља последњих деценија уџбеничку литературу за ову област. Поновно издање доказује да није изгубила на актуелности без обзира на многобројна нова достигнућа и истраживања.

Треће коло – књижевност

  1. Дарови наших рођака 1
    III-1.jpg
    Поводом објављивању првог тома књиге Дарови наших рођака , Владета Јеротић је написао: „Имао сам тада (1984) шездесет година, а то је био тек почетак мога темељног бављења српском прошлошћу, оном књижевном најпре, а потом – у Другој и у Трећој књизи – и националном, односно верском прошлошћу. Да ли је то било онда ненадокнадиво закашњење или прави час моје душевно-духовне зрелости за почетак бављења једним оваквим одговорним радом?“
  2. Дарови наших рођака 2
    III-2.jpg
    У другом тому књиге психолошких огледа из домаће књижевности Дарови наших рођака Владете Јеротића, разматрана су дела Вука Караџића, Проте Матије Ненадовића, Доситеја Обрадовића, Његоша, Лазе Костића, Борисава Станковића, Момчила Настасијевића и Љубомира Симовића.
  3. Дарови наших рођака 3
    III-2.jpg
    Трећа књига Дарова наших рођака за тему има дела архиепископа Данила II, Стефана Лазаревића, Вука Караџића, Радоја Домановића, Ива Андрића, Милоша Црњанског, Десанке Максимовић, Миодрага Павловића, Стевана Раичковића, Милорада Павића, Драгана Колунџије, Вука Крњевића, Србољуба Митића, а дат је и психолошки портрет Николе Тесле.
  4. Дарови наших рођака 4
    III-4.jpg
    Четврта књига Јеротићевих патографских студија Дарови наших рођака се поново враћа делима Петра Петровића Његоша и Миодрага Павловића, а чак три студије су посвећене стваралаштву Исидоре Секулић. Јеротић такође пише и о књигама Дејана Медаковића, Ивана Лалића, Слободана Ракитића...
  5. Путовање у оба смера
    III-4.jpg
    Делима страних писаца и филозофа Јеротић се бавио у својој књизи Путовања у оба смера , пишући о Епу о Гилгамешу, Шекспировом Ричарду III, о Новалисовом и Рилкеовом и Кафкином стваралаштву, као и једном по ауторовом сведочењу најзначајнијем ауторитету, у литерарном али и у религиозно-филозофском смислу, европске цивилизације, Фјодору Михајловићу Достојевском.
  6. Посете, одломци
    III-6.jpg
    Драгоцена сведочења Владете Јеротића о сусретима са знаменитим савременицима Исидором Секулић, Милошем Црњанским, Миланом Кашанином, Рашком Димитријевићем, Михајлом Лалићем, Добрицом Ћосићем, Рељом Катићем Војином Матићем, Ксенијом Атанасијевић и патријархом Павлом, изнета су у књизи коју је аутор назвао Посете, одломци , дајући, тако, на знање својим редовним читаоцима да ће имати прилику да у оваквим карактеристичним портретима уживају и у неком новом проширеном издању.
  7. Србија и Срби између изазова и одговора
    III-7.jpg
    Поред низа огледа и есеја, у књизи Србија и Срби између изазова и одговора , треба посебно упутити на Јеротићеву опширну студију Деспот Ђурађ Бранковић – његово и наше време у којој се аутор свесрдно залаже за поновно вредновање улоге знаменитог српског владара у нашој националној историји али и за његову значајнију позицију у оквиру Православне српске цркве, недвосмислено се одређујући као поборник настојања за његову канонизацију.
  8. Милан Ракић и религија
    III-8.jpg

    Писац преко осамдесет текстова о делима шездесетак српских писаца, Владета Јеротић, посветио је песнику Милану Ракићу ову књигу, из које наводимо поглавља: Милан Ракић – личност, Стваралаштво Милана Ракића, Милан Ракић и религија , да би, на крају анализирао осам Ракићевих песама које је препознао као религиозне.
  9. Прикази и препоруке
    III-9.jpg
    Деценијама је Јеротић (у питању је период 1967-2002) својим краћим текстовима пратио појаву нових књига, домаћих и страних, из области филозофије, религије и књижевности. Избор таквих приказа и препорука, подељен у два поглавља: Домаће врело и Страна ризница , сврстан је у ову књигу, представљајући својеврсни културно-историјски сажетак значајних догађања друге половине двадесетог века на територији тадашње Југославије.

Четврто коло

  1. Европа и Европљани. Записи са путовања
    Јеротић у предговору књизи својих путних бележака, после опаске да се са неким од својих тадашњих а изложених мисли и ставова данас не слаже, са другима би радо повео дијалог а трећима остаје привржен – задаје читаоцу задатак: „Нека је мало и напора код читаоца ових мојих Записа – да пронађе шта је у понуђеном тексту, од пре тридесет, двадесет и десет година, припада првој, другој или трећој категорији мишљења или веровања које сам овде изложио“.
  2. Путовања, записи, сећања 1951-2001.
    У уводној речи аутор, Владета Јеротић, наглашава да је ова његова књига првенствено аутобиографског карактера и то је њена основна карактеристика. Она чини преписе из његовог дневника, и самим тим илуструје пут упознавања самога себе што је и мисао и захтев који Јеротић врло често упућује својим читаоцима и слушатељима.
  3. Постојаности Владете Јеротића
    Три књиге разговора Владете Јеротића са угледним публицистом Милошем Јевтићем ( Постојбина душе, Одбрана живота и Адресе времена ) сврстане под заједнички наслов Постојаности Владете Јеротића драгоцено су сведочанство живе речи једног од најумнијих наших савременика. Посебан прилог чини поглавље Путокази духа са Јеротићевим појашњењем: од кога сам све учио, у којем су мисли знаменитих људи сврстане у својеврсни терминолошки речник.
  4. Библиографија радова В. Јеротића
    Библиографија радова Владете Јеротића, уз уводно поглавље, садржи попис књига и штампаних студија али и превода В. Јеротића у периоду до 2004. године.
  5. Духовност и образовање. Дијалог са делом Владете Јеротића
    Зборник радова са научног скупа одржаног у Новом Саду у организацији САНУ, Педагошког факултета у Новом Саду и Издавачке куће Арс либри пружа поглед на Јеротићево дело из угла углавном образовања и едукативног утицаја на младе. Зборник су уредили владика јегерски Порфирије, др Исидор Граовац и Душан Поповић.
  6. Владета Јеротић – делом у времену
    Поводом значајног јубилеја 80-то годишњице од рођења Владете Јеротића, у Нишу је, 2004, на Филозофском факултету одржан скуп под називом Владета Јеротић – делом у времену, у чијем раду су учествовали филозофи, психијатри, социолози, педагози, теолози, етнолози, књижевни критичари. Зборник са одабраним текстовима је уредио др Драгиша Бојовић.
  7. Узгредна размишљања
    У овој књизи своје текстове аутор је поделио у неколико поглавља: Духовне теме (Хришћанство и мисионарство, Постоји ли чистилиште?...), Забележено у 2007 , Забележено у 2008 , Из данашње еротско-сексуалне праксе (Како мушкарац гледа (види) жену? Да ли ме моја девојка воли? Како муж и жена упропасте свој брак?...)
    а дао је и неколико приказа књига које су га занимале.
  8. Између ауторитета и слободе
    Дванаест чланака књиге Између ауторитета и слободе Јеротић је објавио у књижевним часописима и новинама у периоду од 1968. до 1979. Читани данас, у односу на податак о њиховом настанку, још једном сведоче не само интелектуалну смелост њиховог аутора него и његово доказано визионарство.
  9. Јунг између истока и запада
    Дело и личност једног од тројице најзначајнијих психијатара XX века, Карла Густава Јунга, за кога често наводи да је извршио значајан утицај и на његов рад, Владета Јеротић анализира и представља у поглављима: Јунг у савременом свету, Јунг и парапсихологија, Јунг и алхемија, Јунгов појам синхроницитета, учење о симболима код Фројда и Јунга, Архетипови у детињству, Јунг и појам зла, Јунг и западно хришћанство, Јунг и православље ...
  10. Психолошка тумачења Вукових пословица
    „Дубока Јеротићева религиозна и хуманистичка духовност, не мање него његова разбокорена интелектуалност, нашла је своје ново а тренутно уточиште у жељеном извору чисте народне мудрости. Та потрага за дијалошким изазовом, у вишедеценијској муци (или бици) ка коначном а вечно недостижном хришћанском идеалу, „открила“ је жељно давно „откривене“ Вукове пословице. Да ли и разоткривене?“ (из поговора И. Арсић)

Набавка књига

Књиге у издању Задужбине Владете Јеротића можете наручити електронски (адреса) и на телефон 011 2129 839

Семинари

Задужбина Владете Јеротића ће организовати семинаре из области којима се академик Јеротић бави, што омогућава, с обзиром на његове радове из теологије, медицине и књижевности, широк круг тема и различите стручне структуре полазника.

Промоције

Задужбина организује предавања и промоције књига Владете Јеротића.

Актуелно

Предавања Владете Јеротића:

  • Љубовија 21. септембар 2007.
  • Будва, Манастир Подмаине, 2. октобар 2007.
  • Бар, Дворац краља Николе, 3. октобар 2007. Тема: СПЦ и конфликти на Балкану
  • Београд, 22. јануар 2008. Коларчева задужбина, Мала сала, 18 сати
    „Да ли историја има смисла“
    Говоре: Владета Јеротић, Мило Ломпар, Радивоје Радић и Бојан Јовановић
  • Београд, 24. јануар 2008. Скадарлија, Кућа Ђуре Јакшића, 19 сати
    Приказ књиге Будистичка и хришћанска мистика
    Говоре: Владета Јеротић и Душан Пајин
  • Београд, 29. јануар 2008. Студентски град, 19 сати
    Промоција књиге Милорада Лазића, Теологија тела
    Говоре: Владета Јеротић и Бојан Јовановић
  • Београд, 4. март 2008. Библиотека града Београда, 19 сати
    „О феномену наметања и одупирања“
    Говори Владета Јеротић
  • Стари Бечеј, 5. март 2008, Црквена трибина, 19 сати
    Говори Владета Јеротић
  • Београд, 15. март 2008, Црква Александар Невски, 18 сати
    „Зашто је хришћанска патристика актуелна и данас?“
    Говори Владета Јеротић
  • Цирих, 19-24. март 2008.
    Гост-предавач Црквене општине у Цириху академик Владета Јеротић
  • Ваљево, 26. март 2008. Ваљевска гимназија, 18 сати
    „Изазови духовности у 21. веку“
    Говори Владета Јеротић
    О раду В. Јеротића говори Ирена Арсић
  • Београд, 3. април 2008. Црква св. Марка, 18 сати
    Предавање Владете Јеротића
  • Нови Сад, 5. април 2008. Књижара „Љубитељи књиге“, 12 сати
    Сусрет Владете Јеротића са читаоцима
  • Београд, 6. април 2008. РТВ Студио Б, 20 сати
    „Агапе“
  • Пожаревац, 10.април 2008. Свечана сала Скупштине општине, 19 сати
    „Може ли се волети без жртве“
    Говори Владета Јеротић
    О раду В. Јеротића говори Ирена Арсић
  • Кула, 11. април 2008. Културни центар, 19 сати
    „О модерном, постмодерном и, можда, будућем времену
    Говори Владета Јеротић
    О раду В. Јеротића говори Ирена Арсић
  • Београд, 12. април 2008, Црква Александар Невски, 18 сати
    Да ли следите старозаветну и новозаветну поруку: Љуби ближњег свог као самог себе?
    Говори Владета Јеротић
  • Београд, 15. април 2008, Руски дом, 19 сати
    „Николај Берђајев о себи“
    Говори Владета Јеротић
  • Чачак, 22. април 2008. Културни центар, 19. сати
    Предавање Владете Јеротића
  • Соко Град, 2-3. мај 2008.
    Скуп о делу Св. Владике Николаја Велимировића
  • Вршац, 5. мај 2008.
    Научни скуп „Психијатрија и религија“
  • Београд, 6. мај 2008.
    Љиљана Стошић, Пословице у Библији
    О књизи говори В. Јеротић
  • Крагујевац, 8. мај 2008.
    „Метаморфозе љубави“
    Говори В. Јеротић
  • Краљево, 9. мај 2008, Библиотека града, 19. сати
    „Изазови духовности у 21. веку“
    Говори Владета Јеротић
  • Младеновац, 16. мај 2008.
    Трибина поводом филма
    Говори Владета Јеротић
  • Београд, 17. мај 2008, Институт за ментално здравље, 10 сати
    „Изазови духовности у 21. веку“
    Говори Владета Јеротић
  • Сомбор, 18. мај 2008.
    Црквена трибина
    Говори Владета Јеротић
  • Београд, 19/20. мај 2008. Болница „Драгиша Мишовић“
    „Лечења у савременој медицини“
    Говори Владета Јеротић
  • Београд, 22. мај 2008, Руски дом, 19 сати
    „Феноменологија руске душе“
    О књизи говори Владета Јеротић
  • Београд, 24. мај 2008, Црква Александар Невски, 18 сати
    „Човек између закона и милости“
    Говори Владета Јеротић
  • Златибор, 28. мај 2008, Центар „Чигота“, 19 сати
    „Однос физичког и психичког у болести и у здрављу“
    Говори Владета Јеротић
  • Златибор, 29. мај 2008, Центар „Чигота“, 12 сати
    Сусрет В. Јеротића са средњошколцима Златиборског краја
  • Ужице, 29. мај 2008, Средњемедицинска школа, 17 сати
    Гост-предавач Владета Јеротић
  • Телевизија „ Студио Б“, 8. јун 2008. у 20 сати
    Агапе
    Гост-домаћин Владета Јеротић
  • Београд, 13-14. јун 2008. Филозофски факултет, 9 сати
    Симпозијум „Наука и религија“
    Говори Владета Јеротић
  • Арад, Румунија, 14-16. јун 2008. Црквена општина
    Предавања Владете Јеротића
  • Трстеник, 17. јун 2008. Библиотека, у 19. сати
    Предавање Владете Јеротића
  • Врдник, 26. јун 2008, у 19 сати
    Предавање Владете Јеротић
  • Златибор, Завод „Чигота“ , 29. септембар – 1. октобар 2008.
    Саветовање: „Разговарајмо о одрастању младих“
    Предавачи: Владета Јеротић, Светомир Бојанин, Љуба Стојановић
  • Сопот, Библиотека, 2. октобар 2008. у 19 сати
    Представљање књиге Б. Јовановића Магија и судбина
    Говори Владета Јеротић
  • Београд, Књижара Николе Пашића, 6. октобар 2008. у 18 сати
    Представљање књиге Агапе
  • Уб, Црквена трибина, 11. октобар 2008. у 18 сати
    „Да ли ће бити светитеља у 21. веку“
    Предавач Владета Јеротић
  • Нови Сад, 13. октобар 2008.
    Представљање књиге Агапе
  • Лозница, 14. октобар 2008. у 19 сати
    Предавање Владете Јеротића
  • Велико Градиште, 20. октобар 2008.
    Представљање књиге Агапе
  • Београд, Међународни сајам књига, Штанд Задужбине В. Јеротића, 23. октобар 2008. у 13 сати
    Гост- домаћин Владета Јеротић
  • Милочер, 28-31. октобра.
    Екуменски скуп
    Предавање Владете Јеротића
  • Београд, Кнеза Милоша 17, 6. новембар 2008. у 11 сати
    Промоција књиге Владете Јеротића Недремано око у чудима природе
  • Београд, Студио Б, 9. новембар 2008. у 20 сати
    „Агапе“
    Владета Јеротић, Снежана Миленковић, Александар Гајшек
  • Нови Сад, Црквена трибина, 11. новембар 2008. у 19 и 30
    Предавање Владете Јеротића: О унутрашњим и/или спољашњим искушењима
  • Београд, Коларчева задужбина, Мала сала, 14. новембар 2008. у 19 и 30
    Приказ књиге Радомира Ђорђевића Руска религиозна филозофија
    О књизи говори Владета Јеротић
  • Београд, Шумарски факултет, 17. новембар 2008. у 18 и 30
    На питања студената одговара Владета Јеротић
  • Београд, Коларчева задужбина, Велика сала, 18. новембар 2008. у 18 сати
    Приказ књиге Агапе 1-3
    Говоре: Владета Јеротић, епископ Порфирије, Александар Гајшек
  • Београд, Црква св. Марка, 27. новембар 2008. у 18 сати
    О књизи М. Пурковића Србија у Средњем веку говори Владета Јеротић
  • Земун, Библиотека Свети Сава, 3. децембар 2008. у 19.
    „Може ли се волети без жртвовања“
    Предавач Владета Јеротић
  • Београд, Факултет политичких наука, 4. децембар 2008.
    Предавање Владете Јеротића
  • Сремчица, 5. децембар 2008.
    Промоција књиге Агапе
    Говоре: Владета Јеротић, Александар Гајшек
  • Београд, Цркве Св. Александар Невски, 6. децембар 2008. у 18 и 30
    „Морал и/или религија“
    Предавач Владета Јеротић
  • Београд, Студио Б, 7. децембар 2008. у 20.
    Говоре: Владета Јеротић, Љуба Стојановић
  • Земун, Мадленианум, 8. децембар 2008. у 19.
    „Једна глава, хиљаду језика“
    Предавач Владета Јеротић
  • Петровац на Млави, Градска библиотека, 9. децембар 2008. у 18.
    „Човек између закона и милости“
    Предавач Владета Јеротић
  • Београд, Етнографски музеј, 11. децембар 2008. у 19 и 30.
    Промоција књиге Жарка Требјешанина Јунгов речник
    Говори Владета Јеротић
  • Београд, Коларчев универзитет, Мала сала, 12. децембар 2008. у 18. и 30.
    „Заборављање и/или опраштање“
    Учествује Владета Јеротић
  • Београд, Цркве Св. Александар Невски, 13. децембар 2008. у 18 и 30
    „Не тражимо склониште, већ прибежиште“
    Предавач Владета Јеротић
  • Београд, Скупштина Општине Вождовац, 18. децембар 2008. у 18.
    „Млади, дрога, религија“
    Предавач Владета Јеротић
  • Београд, Цркве Св. Александар Невски, 20. децембар 2008. у 18 и 30
    „Јаковљеве лествице“
    Предавач Владета Јеротић
  • Панчево, 22. децембар 2008.
    Промоција књиге Агапе
    Говоре: Владета Јеротић, Александар Гајшек
  • Рума, 23. децембар 2008.
    Савременост руске религиозне филозофије
    Учествује Владета Јеротић
  • 1. фебруар 2009.
    ТВ-емисија „Агапе“
  • Београд, 7. фебруар 2009.
    црква Свети Александар Невски, 18:30,
    тема: Да ли су деца крива због греха родитеља
  • Београд, 14. фебруар 2009.
    црква Свети Александар Невски, 18:30,
    тема: Хришћанство и нормалност
  • Београд, 21. фебруар 2009.
    црква Свети Александар Невски, 18:30,
    тема: Зашто нам је молитва неуспешна
  • Београд, 28. фебруар 2009.
    црква Свети Александар Невски, 18:30,
    тема: Гете, свако жели да је неко, нико не жели да расте

Награда Задужбине

Један од циљева Задужбине је расписивање конкурса за најбољи рад из области Пастирске психологије и додељивање Светосавске награде победнику конкурса.

На Растку објављено: 2007-11-07
Датум последње измене: 2007-11-07 11:23:21
 

Пројекат Растко / Задужбина Владете Јеротића