NovostiPretragaO projektuMapa projektaKontaktPomocProjekat Rastko English
Projekat RastkoLingvistika i filologija
TIA Janus

Повеља о српском језику и писму у 21. веку

Повратак ћирилици

Извор: Вечерње новости, Београд, 27. март 2003.

ЈЕЗИК српског народа зове се српски, без обзира на то како га називају нове етнокултурне групе или политички покрети. Стандардно писмо српског народа је ћирилица, чиме се укида привремени друштвени неред изазван коришћењем два писма. Српски језик има ијекавски и екавски облик као равноправне у службеној и јавној употреби. Ове три реченице су део Повеље о српском језику и писму у 21. веку, коју је усвојило недавно основано Национално веће за српски језик и писмо. Тим поводом јуче је у Вуковој задужбини одржана конференција за новинаре.

Поздрављајући скуп, Слађана Млађен, управник Задужбине, је казала да ће се и чланови ове установе као и њени огранци у земљи и иностранству борити за остварење права Срба да пишу својим писмом. Јован Деспотовић, помоћник министра за културу, је у име овог државног органа подржао повељу о вредновању српске ћирилице. Он је додао да ће сви дати предлози добро доћи баш у тренутку када се припрема писање новог устава Србије.

Члан Националног већа Славка Драшковић [директор београдске канцеларије Конгреса српског уједињења, прим. ПР] је оптужила покушаје оних који желе да умање значај ћирилице. Позвала је потом представнике државе да и законом ставе у заштиту наше писмо и да се убудуће књиге, часописи, новине штампају искључиво овим писмом, а поготово да се обележја улица и други називи исписују ћирилицом. У сличном тону говорили су Србислав Букумировић [председник Југословенског удружења за мултимедију, прим. ПР] и Зоран Стефановић [председник Пројекта Растко - Библиотеке српске културе на Интернету, прим. ПР] из Националног већа. Речено је још да ће за неколико месеци и "Мајкрософт" сачинити свој програм на ћириличном писму.

Д. С.


// Пројекат Растко / Филологија и лингвистика //
[ Претраживање | Мапа | Контак | Помоћ ]