Препоручујемо:


Сентандреја
Др Динко Давидов
и Дејан Медаковић


Монографија
Михаило Живковић

Коста ВуковићWebsajt-Stori
Петар Милошевић


Живот Оца Радована
Проте Мохачкога

Милан Степанов


Сибињанин Јанко
Јелка Ређеп


Бели Путеви
Драгомир Дујмов


УскороСпоменици Будимске Епархије
Др. Динко Давидов


Доба До Велике Сеобе Срба Под Патријархом Арсенијем Чарнојевићем 1690. Године
Мата Косовац


Музичке Традиције Јужних Словена У Мађарској
Тихомир Вујичић


Расточење
Стојан Вујичић


Светац заштитник подухвата.
По благослову Његовог Прeосвештенства Епископа будимског Господина Данила, Пројекат Растко - Будипешта - Сентандреја за свеца заштитника узима Светог Јована Златоустог, који се слави 26. Новембра по новом календару. 

Добро нам дошли

... и ви који сте знајући за наше постојање дошли на ову адресу, и ви који сте, као путник без циља, случајно долутали у ове просторе.....

Данас, 26. јула по новом, 13. јула по старом, просте године Господње 2001. на Сабор Светог арханђела Гаврила, подижемо у безвремени простор Покрајинску библиотеку Пројекат Растко – Будимпешта – Сентандреја, а тако постављамо камен темељац задужбини за очување, развој и ширење уметности, културе и духовних вредности српског народа који на овим просторима живи вековима.

Намера нам је да вас поведемо реком времена уназад, да сагледате наше корене да би сте нас боље разумели, али и да вам покажемо и нашу савремену заједницу и културу којом се поносимо.

Наша библиотека ће расти свакодневно да би задовољила радознале умове жељне знања, а галерије ће бити редовно обогаћиване новим сликама у којима ће уживати сви љубитељи уметности.

Слободна сам да вас позовем да чешће навратите и видите шта има ново код нас, али и да пошаљете своје предлоге и сугестије и на тај начин допринесете развоју библиотеке.
                                                                      Споменка Стефановић
Дефиниција и циљеви Подухвата

"Пројекат Растко - Библиотека српске културе на Интернету" (у даљем тексту "Подухват") остварује се због електронског архивирања и издавања научних и уметничких дела на World Wide Web-у, која припадају српској и сродним културама, са циљем да та културна добра - нарочито она у јавном власништву - учини доступним проучаваоцима и поштоваоцима у српским земљама и иностранству, у свом целовитом облику и под стручним надзором.

Подухват је непрофитан, невладин и волонтерски, а остварује се добровољном делатношћу појединаца и установа које се у ширем смислу баве проучавањем, развојем и очувањем српске културе.

Унутар иницијативе BalkansNet-а, односно Балканске културне мреже (www.balkans.net), "Пројекат Растко" представља експериментално чвориште, да би се методолошка и техничка искуства Подухвата проширила и употребила у средишњим чвориштима других нација и/или држава које су делови БКМ.


Одлука о оснивању покрајинског седишта
"Пројекат Растко Будимпешта - Сентандреја" Библиотека културе Срба у Мађарској
Текст одлуке >>


Поздравна реч професора Предрага Пипера
(Матица Српска, Нови Сад, и Филозофски Факултет у Београду) поводом отварања "Пројекта Растко - Будимпешта - Сентандреја", упућена председнику пројекта Зорану Стефановићу и управнику београдског средишта Дејану Ајдачићу
Текст поздравне речи >>Друга средишта
пројекта Растко:   

Друштво | Уметност | Историја | Духовност | Мапа | Контакт
Мапа | Претрага | Latinica | Помоћ

© 1997-2001 - Пројекат Растко; Технологије, издаваштво и агенција Јанус; Научно друштво за словенске уметности и културе; носиоци ауторских права. Ниједан део овог сајта не сме се умножавати или преносити без претходне сагласности. За захтеве кликните овде.