Jelisaveta: Crkveno-slovenska Biblija na Internetu
O projektu
Tekstovi
Ucesce
Metod
Linkovi
Kontakt

О пројекту "Јелисавета"

Добро дошли на званичну српску верзију сајта пројекта "Јелисавета". Првобитни и главни циљ пројекта јесте прављење електронског текста "Јелисаветске Библије" на црквенословенском језику ради слободног и бесплатног ширења. Општедоступни црквенословенски текст Библије надаље може да послужи као добра подршка за све који уче тај језик и/или ступају у црквени живот.


О српској верзији сајта "Јелисавета"

Српска верзија сајта "Јелисавете" објављена је на "Пројекту Растко - Библиотеци српске културе на Интернету" у сарадњи са господином Алексејем Гришином, аутором подухвата електронског текста црквенословенске Библије.

Пројекат "Растко" најтоплије препоручује стручној српској јавности да се укључи у овај важан подухват и контактира господина Гришина.

Зоран Стефановић,
председник Пројекта "Растко"

У Београду, 27. фебруара 2000.

На празник словенског просветитеља
Св. Константина-Ћирила


Изворни сајт пројекта Јелисавета
(на руском)
Московско огледало сајта "Јелисавета"


Увод Алексеја Гришина

Ни до данас немамо стандард за пренос црквенословенског текста у електронској форми. Ипак, систем изабран за реализацију пројекта "Јелисавета" допушта да се адекватно запише традиционални пре-совјетски "црквени слог" који садржи и дијакритичке знакове. Зато ће при појави било којег новог стандарда електронски текстови спремљени у оквиру пројекта "Јелисавета" бити са лакоћом прекодирани. Ако постоје други пројекти сличне врсте, или ако било ко од власника ауторских права на електронску верзију црквенословенских текстова пожели да промени лиценцни статус својих дела, учесници пројекта "Јелисавета" ће са захвалношћу примити текстове настале ван подухвата и извешће неопходно прекодирање.

Учесници пројекта су дубоко захвални Сергеју Федосову за достављени електронски текст Новог завета (без дијакритичких знакова); управо се врши његово прекодирање и обрада. Тај текст је направљен у оквиру програма "Словенска Библија"

Да би позвали и друге у пројекат "Јелисавета", молимо вас да ставите доњи банер (и код) на своје странице. Јавите нам ако хоћете да имате банер друге размере.Господ вас благословио!

Алексеј Гришин


<a href="http://elisaveta.hypermart.net"> <img src="http://elisaveta.hypermart.net/button.gif" border=0 alt="Elisaveta: Church Slavonic Bible"></a>
Internet forum Pravoslavna beseda
Russia's Orthodox Katalog Pravoslavnih Resursa

// Пројекат Растко / Пројекат Јелисавета /
[ Промена писма | Претраживање | Мапа Пројекта | Контакт | Помоћ ]