Мудрост у Малом: Библиотека афоризама

Ново у библиотеци

У канџама демократије - Живко Кулић

Претходне новости
Саопштење за штампу Међународне културне мреже „Пројекат Растко“
Београд, 11. април 2019.

Нова библиотека афоризама на Интернету

„Мудрост у Малом“, електронска библиотека афоризама „Пројекта Растко“ биће отворена представљањем у Универзитетској библиотеци у Београду 16. априла 2019.


„Пројекат Растко“ – мрежа електронских библиотека и заједница посвећених уметностима, традицијама и друштвеним наукама у сарадњи са Универзитетском библиотеком „Светозар Марковић“ у Београду свечано отвара библиотеку афоризама „Мудрост у Малом“ у уторак, 16. априла 2019. године у 12:00 часова у Галерији библиотеке (Булевар краља Александра 71, на првом спрату).

У отварању учествују управник Универзитетске библиотеке проф. Александар Јерков, уредници библиотеке афоризама Ђорђе Оташевић и Тамара Лујак, председник мреже „Пројекта Растко“ Зоран Стефановић, , у присуству афористичара и пријатеља библиотеке и „Пројекта Растко“.

Афоризми у Србији имају дуги живот у часописима и књигама, али и памћењу људи који их изговарају понекад и не знајући име његовог творца, и кратки живот у сусретима афористичара. „Пројекат Растко“ у двадесет другој години свог постојања отвара библиотеку афоризама „Мудрост у Малом“ која садржи афоризме у ауторским књигама, антологијама, мањим колекцијама, биографије афористичара, разговоре са њима, најаве и архиву догађаја, листу линкова на сродне сајтове.

Главни приложници ове библиотеке су сами афористичари и њихови издавачи. Уредништво библиотеке афоризама чине Ђорђе Оташевић, Тамара Лујак и Дејан Ајдачић. Михаило Стефановић је информатички поставио библиотеку, а ликовно обликовање са карикатуром акробате на жици Николе Оташа (1960-2016) и розетом „Пројекта Растко“ урадио је Ненад Петровић.

Библиотека чини општедоступним у електронском виду огромну колекцију афоризама понајвише српских, али шире, и балканских аутора. Међутим „Мудрост у Малом: библиотека афоризама“ неће бити само виртуелна ризница афористичког блага, јер њени творци и уредници желе да ова електронска библиотека буде место за све који траже мудрости у малом, место надахнућа и иницијатива које повезују виртуелне и невиртуелне светове, полазно место за филолошка и културолошка истраживања афоризама, као и место повезивања са афористичарима ван Србије.

Српски портал мреже „Пројекат Растко“ www.rastko.rs
Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ www.unilib.rs
 

Пројекат Растко / Књижевност / Библиотека афоризама